(La sfârșitul articolului găsiți link-uri către resursele științifice utilizate în acest articol, dacă doriți să aprofundați subiectele menționate.)

Înainte de a discuta orice alt subiect legat de nutriție, haideți să clarificăm un subiect despre care probabil ne-am pus cu toții întrebări la un moment dat și anume – Chiar e atât de important să mănânc sănătos? De ce?.

În primul rând, mâncarea este cea care ne dă energie pentru a trăi și pentru a ne menține activitatea zilnică. Alimentele ne asigură caloriile și nutrienții necesari pentru a funcționa.

Dacă modul nostru de a ne alimenta ne aduce prea puține calorii față de necesarul nostru sau este deficitar în unul sau mai mulți nutrienți, atunci sănătatea noastră poate avea de suferit. La polul opus, consumând alimente cu un număr prea multe calorii, putem lua în greutate. Persoanele cu obezitate prezintă un risc semnificativ mai mare de afecțiuni precum diabetul de tip 2, apneea obstructivă de somn, precum și afecțiuni ale inimii, ficatului și ale rinichilor (1, 2).

În plus, calitatea alimentației noastre influențează riscul de îmbolnăvire, longevitatea și sănătatea mintală. În timp ce dietele bogate în alimente foarte procesate sunt corelate cu mortalitate crescută și un risc mai mare de afecțiuni precum cancerul sau boli ale inimii, dietele ce cuprind majoritar alimente neprocesate, cu densitate nutritivă mare, sunt asociate cu longevitatea și prevenția bolilor (3, 4, 5, 6, 7, 8).

Consumul exagerat de alimente procesate poate spori de asemenea riscul apariției unor simptome depresive, în special când este vorba de persoanele sedentare sau cu un nivel scăzut de activitate (4, 9).

Mai mult, dacă obișnuiești să consumi alimente și băuturi ultra-procesate, de tip fast-food, băuturi carbogazoase și cerealele pline de zahăr, dar nu consumi suficiente alimente neprocesate precum legumele, nucile, peștele, cel mai probabil nu mănânci destul din anumiți nutrienți, fapt ce poate influența negativ starea ta de sănătate (10).

Așadar, a mânca sănătos nu înseamnă șă ții dietele, să mănânci doar anumite grupe alimentare, doar carne cu salată în fiecare zi, să bei ceaiuri miraculoase sau alte mituri auzite pe internet sau din vecini. Mâncatul sănătos înseamnă echilibru, un echilibru care să cuprindă cât mai multe alimente nutritive, care să ne furnizeze caloriile și nutrienții necesari pentru a avea o stare de bine, zi de zi, și pentru a ne asigura că nu ne alegem cu diverse afecțiuni nedorite în anii ce urmează.

Nu în ultimul rând, să reținem că sportul și alimentația merg mână în mănă, iar dacă dorim să fim în formă maximă, avem nevoie de ambele în mod constant, așa că:

  • vă așteptăm la cursurile noastre de dans, ce constituie o formă de mișcare plăcută și antrenantă;
  • pentru sfaturi în nutriție și planuri alimentare personalizate, nu ezitați să contactați nutriționistul echipei noastre.

Autor: Letiția Buzea

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7309384/

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5477817/

3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5477817/

4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32792031/

5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019245/

6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352961/

7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6650179/

8.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31631676/

9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7770142/

10.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26270019/